Sjöstjärnan v. 10

Skogen, utflykt i vår närmiljö

Uppgiften denna gång var att bjuda in en kompis att leka med. Barnen rullade snöbollar, lekte mamma pappa barn och klättrade på berget.

Idrott, motion och hälsa

Vi byggde en hinderbana där barnen fick balansera, hoppa från plintar ner på madrasser, gå balansgång, krypa och göra kullerbyttor. Barnen tyckte att det var riktigt roligt att gå runt hinderbanan.

 

Språk

Månadens författare är Anna- Clara Tidholm. Vi har läst tillsammans med barnen ur boken ”Adjö, herr Muffin som handlar om ett marsvin som har blivit gammal och sjuk. Som sedan dör och blir begravd. Veckans bokstav var bokstaven U. Barnen var väldigt bra på att hitta på olika ord som började på U. Sen övade de på att skriva både stora och lilla bokstaven, och  rita någonting som började på U.

De har också blivit intresserade av att göra egna böcker. De ritar för fullt och berättar vad det ska stå i boken. Dessa böcker finns att läsa den 29de mars.

Skapande, bygg och konstruktion

Barnen tycker att det är roligt att bygga med Lego och att konstruera olika saker. Det ritas mycket nu och några barn har gjort egna böcker, som det hittar på sagor till. Kanske berättar de sagan för en kompis. Några barn klippte ut sina figurer och gjorde sagor till dem.

 

Tema förändring, superhjältar

Barnen håller på för fullt att skapa sina superhjältar och att hitta på ”supernamn” till dessa,  och vad de får sina superkrafter ifrån.

 

Visa och berätta

Vi fortsätter med ”visa och berätta”. Barnen tycker att det är så spännande och roligt att få berätta inför sina kompisar. Och det är helt frivilligt.

 

 

Sjöstjärnan v.8

Skogen, vår närmiljö

Den här gången fick barnen till uppdrag från en Sjöstjärna att leta reda på tre pinnar och sedan att konstruera  en triangel med pinnarna runt ett träd eller på marken. Det fungerade bra. Efter det ville barnen leka som vanligt.

 

 

Språk

Veckans bokstav var bokstaven T. Barnen hittade på en massa ord på just T. Den här gången övade alla barn på att skriva  både på stora T och lilla t.

 

 

Tema förändringar, superhjältar

Nu börjar den svarta väggen ta form. Snart har alla barn pärlat sitt märke. barnen jobbar nu med att rita och berätta vilka superkrafter de själva besitter.

 

 

 

Skapande, konstruktion och bygg

Vi ser att barnen gärna ritar. En del  barn gör böcker som det sedan ritar bilder i. Andra ritar ansikten och figurer i olika skepnader och leker rollekar med dem. Så fantasin sprudlar bland barnen.

 

Visa och berätta

Vi fortsätter med visa och berätta, vilket barnen tycker är kul. De barn som vill får berätta om sin sak, några vill berätta tillsammans med en kompis.

 

 

 

 

Storsångsamling

 

 

 

Sjöstjärnan v.7

Utflykt, skogen i vår närmiljö

Uppdraget den här gången i skogen vara att hitta två pinnar. De skulle sen säga vilken som var liten-mindre eller stor-större. Barnen började genast sätta i gång att leta pinnar. Ett barn sa efter att ha visat upp sin långa och korta pinne, och det tog en halv minut ca – Ååå äntligen, får jag gå och leka nu! Ett annat barn hittade en stor barkbit- Ett barn säger – Titta det här ser ut som en stor fisk.

 

idrott, motion och hälsa

Vi gjorde fem stafettbanor som barnen fick gå. De övade  balansgång, hoppade i ringar, och hoppade över hinder.  Barnen tyckte att det var ”superkul”

 

 

Språk

Veckans bokstav var bokstaven S. Barnen fick ”brainstorma” fram ord på S .De var väldigt duktiga på att komma på en massa ord.

Månadens författare är Gunilla Bergström. Vi läste högt ur Alfons och odjuret. Barnen tyckte att berättelsen var både bra och spännande.

 

Bygg, konstruktion och skapande

Barnen fortsätter att skapa och konstruera olika saker. Pussel och spel som Uno tycker de  är roligt. Barnen har ibland olika spelregler när det gäller Uno, men efter ett tag så enas de om vilka regler som ska gälla. Några barn konstruerade sina egna böcker och ritade bilder i dem. Barnen bygger och leker mycket med Lego på förskolan. En pedagog frågade barnen var det var de hade byggt tillsammans Ett barn svarade då – de är en förvandlingsmaskin som kan göra olika saker och förvandla.

 

Tema förvandling, superhjältar

Vi har börjat med ”Tema superhjältar” som ingår i projektet ”Förvandlingar”. Vi har pratat mycket om vilka superhjältar det finns och om vad ÄR en superhjälte. Barnen har superkoll vad de heter och vilka krafter de har. De har sen fått pärla sitt egna bröstmärke och sen namngett sin egna superhjälte. Nästan alla har tagit med sitt namn med ”Super” framför… Efter det har de fått rita och klippa.

Vi jobbar i smågrupper där de har fått rösta fram gruppnamnet. Det blev Glitterstjärnorna, Robotarna och Krabborna. Det är otroligt kul att höra barnens fantasi när de pratar om sina superhjältar.

 

 

 

Utelek på gården

Nu i plussgradernas tid och snön smälter tycker barnen att pölarna är det roligaste som finns. De har östs och körts med  båtar för fullt i bäckarna små.

 

Visa och berätta 

Vi fortsätter med visa och berätta. Barnen får ta med sig en sak att berätta om. Vi märker att barnen vågar mer nu och tycker att det är kul med ”visa och berätta”

 

 

Sjöstjärnan v. 5

Skogen, utflykt i vår närmiljö

Vi gick till skogen i snön. Där fick barnen till uppgift att titta efter djurspår. Ett barn hittade jättestora spår i snön och alla barn rusade dit för att se. -Wow! sa alla. Vad stora spår! -Ja är det inte märkligt säger ett barn då. -Säkert finns det dinosaurier här i skogen! -Vi måste leta vidare

 

 

Idrott, motion och hälsa

Barnen fick leka med bollar och det studsades och bollades för fullt till varandra. Några barn ville stå i mål och spela handboll och andra spelade basket.

Vi fortsätter med massage efter lunchen så att vi alla får varva ner lite.

 

Språk

Vi läste högt ur Matildas katter av författaren Jan Lööv. Veckans bokstav var bokstaven ”P” Barnen fick ”brainstorma” fram olika ord på P. Ordet prutt var det roligaste ordet såklart!, så en pedagog fick hålla en hel föreläsning om just ”pruttar” och var dom kom ifrån. Pedagogen gick också igenom hela tarmsystemet med barnen. Så nu vet barnen allt om just ”pruttar”.

 

Bygg, konstruktion och matematik

Barnen är fortfarande väldigt intresserade av pärla och lägga mönster. Barnen tycker också att det är kul att göra fina konstruktioner.

 

 

Utelek på gården, skapande

Det har åkts pulka för fullt nu när snön har kommit. En del barn ville göra en snögubbe tillsammans med en pedagog och målade sen den med olika färger.

 

 

Visa och berätta

Barnen vill gärna ha ”visa och berätta” på fredagar, och fler barn vill nu berätta om sin sak som det har tagit med och det är roligt att se.

 

 

Sjöstjärnan v. 4

Idrott motion och hälsa

Vi började med uppvärmning med barnen med lite hopp och snurr. Den här gången hade vi byggt en hinderbana och barnen tycker att det är lika roligt varje gång.

Vi fortsätter med massage för att barnen ska komma ner varv. De barn som ville fick massrea varandra på ryggen.

 

Språk

Denna vecka fick barnen skriva bokstaven ”O”. De fick ”brainstorma” fram vilka ord som började på bokstaven O. Barnen var verkligen bra på att hitta på olika ord.

Vi läste ”Sifferboken” för barnen ur Jan Lööfs Sagosamling.

 

Experiment

Barnen gjorde experiment ute i snön genom att fylla muggar med färgat vatten för att se vad som händer till nästa dag. De konstaterade att vattnet hade frusit till is.

Skapande, bygg och matematik

Barnen visar stort intresse för att ”pyssla” och konstruera olika saker.

 

 

 

 

Spel, pussel

Vi ser att barnen tycker det är roligt med pussel och spel. De sätter sig gärna själva ner och spelar Uno och pratar regler med varandra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjöstjärnan v.49

Utelek på gården & skapande
När kylan slog till sopade barnen ihop snö och kämpade med att göra en snöboll, som de sedan rullade nedför backen.
– Titta  snöbollen håller, den går inte sönder. Var en kommentar som kom från ett av barnen. Några barn gjorde stora ”geggtårtor” som de bjöd på.

Idrott, motion och hälsa
Vi gick till Tippenhallen med barnen.  Där fick barnen ta sig runt en hinderbana. De tycker att det är lika roligt varje gång plus att det får använda hela kroppen.

Språk
Månadens författare är Astrid Lindgren. Vi läste  tillsammans ur boken ”Den där Emil”.  Veckans bokstav var bokstaven L. Barnen kom på många ord som dem delade med sig till varandra.

Skapande, bygg och konstruktion
Barnen bygger och konstruerar mycket och fantasin tar aldrig slut. ”Pärlandet” har fortsatt även denna vecka. Vi upplever att barnen tycker att de är roligt att lägga mönster och att göra figurer på pärlplattorna. Och även att bygga ihop och skapa olika föremål med lego.

Språk, visa & berätta
 Vi har börjat med ”visa och berätta”. Det tycker barnen är så kul. De har gått och längtat och frågat i stort sett hela veckan när det är dags. Barnen berättade om sina föremål som det tagit med sig. Alla som vill får berätta och de ger dem en chans att träna på att tala inför grupp och öva språket.

Öppet Hus på Igelboda

Veckans händelse var Öppet Hus på Igelboda skolenhet. För barnen har veckans händelse varit när elever från 6:an besökte förskolan och samarbetade med våra barn. Tillsammans skapade de armband med texten ”IGELBODA” på.

På kvällen var förskolan tillsammans med hela skolan i Aulan och visade hur vi arbetar med enhetens tre prioriterade mål:  vi arbetar språkutvecklande i alla ämnen, alla har ett specialpedagogiskt förhållningssätt, alla arbetar aktivt med IT i undervisningen. Vi ville också visa progressionen från förskolan ända upp till 6:an, ”den röda tråden” på Igelboda enhet. 

Tack alla som kom förbi och besökte oss.