Sommarklubben v.16

Naturvetenskap och motorik –  Under veckan har vi varit i väg till golfbanan där vi letat efter vårtecken, så som blommor och fjärilar och Chrille-bollar (golfbollar). Vi övade även vår grovmotorik genom att klättra i träd.

Motorik, rörelse och naturvetenskap – Vi har varit iväg till Trollparken som ligger i vårt närområde. Där tränade vi vår motorik genom att gunga, klättra och spela fotboll.

Värdegrund och matematik – Vårt primära klassrum är skolgården. Där spenderar vi mycket tid på att utforska, leka, samarbeta och att lösa problemlösningar. Inne i vårt klassrum är pärla en aktivitet som vi ser är väldigt kul.

Naturvetenskap, djur och natur + vatten – Vi har självklart fortsatt med vår forskning kring vatten. Under torsdagen tog vi oss till Erstaviksbadet för att spinna vidare på tema vatten.

Sommarklubben v.15

Programmering och värdegrund – På förskolan sattes det upp olika stationer. Bland annat programmering där barnen hjälptes åt att lösa uppgifter och delade med sig av de dem upptäckte.

Naturvetenskap – Äntligen har våra långa utflykter satt igång. Vi startade våra sommarklubbsutflykter med ett besök till Naturhistoriska riksmuseet. Vi fick testa på att åka tåg, buss och tunnelbana för att ta oss hela vägen fram. På museet fick vi bland anat se och känna på dinosaurieskelett, stenar, människor och djur från förr och testa på våra olika sinnen.
– ”Vi va som apor innan vi blev människor.”
– ”Asså valar kan bli as stora!”

Kultur – Vi har även varit iväg på teater i närområdet. En pjäs som handlade om en röd klänning. Barnen fick även chansen själva att stå på scenen.
– ”Varför ville hon ha den röda klänningen hela tiden?”
– ”För att hon fick den av sin mormor och ville tänka på henne hela tiden när dem inte kunde ses.”

Värdegrund, morotik, skapande – Vi har gjort oss hemmastadda i vår nya lokal och ute på den stora skolgården. Vi pärlar, ritar/målar, gungar, spelar fotboll och träffar massor med nya kompisar.

Sommarklubben v.23

Skapande, språk och sång –  I veckan har vi börjat förbereda oss inför vår sommaravslutning som sker nästa vecka. Vi har skapat våra egna kransar där finmotoriken tränas samt sjungit sommarsånger där barnen får öva på språket och att hålla takten.

Utflykt, historia, teknik och samhälle – Sommarklubbens sista ”stora” utflykt blev till Spårvägsmuseet. Vi fick se och röra en mängd olika gamla samt nya olika transportmedel, höra om äldre färdalternativ och prova på att jobba som konduktör, busschaufför och kapten.
-”När fanns den här spårvägen?”
-”Vad heter den där flickan, vad gör hon och vem är hon?”

Samarbete, lek och motorik – I den fria leken samarbetar barnen oerhört mycket. De ger varandra fart på cyklar (och turas om), löser uppgifter på hur saker ska vara (problemlösning) och spelar fotboll.

Naturkunskap och utflykt – I torsdags kom vi äntligen iväg till Stora Platån. Där fann vi både gungor och träd och svinga sig i och klättra i. Vi hittade även blåbärsblommor som vi tog med oss tillbaka för att göra te av.
– ”Titta, stenen är formad som ett hjärta. Ta kort när vi står vid det.”
– ”Äppelträdet är verkligen grönt nu.”

Under våren har vi tillsammans skapat en film, Sommarklubben 2017!

Sommarklubben v.22

Naturkunskap, matematik och sång – I skogen i måndags övade vi på sommarsångerna i följt av ett uppdrag. Uppdraget var att hitta så många blad/löv som möjligt som skulle vara olika. Många hittade olika storlekar på bladen, en som var större och en som var mindre.

Naturkunskap, djur och natur – Vår stora utflykt denna vecka blev till Aquaria. Där fick vi se olika sorters vattendjur, känna på hur klimatet är i regnskogen och titta på när hajar och rockor blev matade.
-”Där är Doris och titta också Nemo.”
-”Sjöhästarna och Sjöstjärnorna är också här.”
-”Hajarna åt jätte snabbt.”

Idrott, hälsa och samarbete – I torsdags hade vi turen att bli inbjudna på Olympiad tillsammans med tre andra förskolor (Sommarklubbar). Barnen fick testa på höjdhopp, längdhopp, kast med liten kula och sprint där både motorik och uthållighet sattes på prov. Dagen slutade med dragkamp och prisutdelning där alla barnen fick en medalj och ett diplom.

Motorik, samarbete och fantasi – I den fria leken blir våra lianer till redskap för att skapa en cirkus. Samarbetet sätts på en prövning samtidigt som motoriken tränas.

Sommarklubben v.21

Naturkunskap – Under vår utflykt till skogen i tisdags hittade vi äntligen blåbär och lingon (som vi väntat). Vi väntar även med spänning på att äpplena ska börja komma på äppelträden. Vi varockså på huggormsjakt utan vidare lycka. 

Kultur och grillning – Vi har haft besök av två rektorer från Korea under veckan. Vi fixade och grillade pinnbröd på förskolan som vi bjöd alla på tillsammans med Messmör.
– ”Det bränns om man inte snurrar.”
-”Mm, jätte gott.”

Värdegrund, samarbete, lek och motorik – När vi leker på skolans område blir det mycket lek och bus med de äldre eleverna. Barnen har tillsammans med eleverna hittat en larv som de gemensamt gav ett namn och ett hem till. Genom samarbete och stöd av varandra hjälps vi åt att bland annat komma upp på höga gungor, ge fart och cykla på olika vis.

Samhälle, kultur och teknik – Onsdagsutflykten blev Tekniska museet. Där fick barnen pröva på olika övningar med hela kroppen, balans, styrka och reaktionsförmågan var några av övningarna. Vi fick också kolla på hur saker och ting såg ut från första början, t.ex. Bion. Med ett underbart väder på detta så kunde vi njuta av våran medtagna lunch i solen framför Djurgårdskanalen.