Sjöstjärnan v.36

Hållbar utveckling/Projekt

Barnen har fått fortsätta med materialet ”klimatråttan” och uppdraget skräpsmart. Förra veckan fick barnen rita på övre halvan av sitt papper hur det ser ut nu, plankan och de fast spikade materialen. Denna vecka fick de rita sina hypoteser på undre halvan av sitt papper hur de tror att materialet kommer se ut när vi gräver upp plankan i April. Pedagogen berättade med barnens tankar om vattnets betydelse. Regnvattnet som fyller vattnet i marken som människan och naturen behöver, regnar det inte så får vi inget vatten. Vi tittade på en kortfilm om skräp, exempel att det tar ca 450 år för naturen att bryta ner en petflaska.

Språk(/matematik)

Vi la barnens namnlappar i en tygpåse och tog upp ett namn i taget. De fick räkna antal bokstäver i namnen och gemensamt klappa stavelserna i namnen. Vi gjorde ett stapeldiagram med barnens namn och satte namnen i stapeln efter hur många stavelseklapp de har. Barnen kunde se att stapeln med två klapp blev högst med flest namn. Därefter fick de skriva och rita sitt namn på ett papper och skriva siffran som de har antal klapp i sitt namn.

Matematik

Efter att vi varit på utflykt fick barnen öva på att använda fantasin och se mönster. De fick först titta på en närbild av någonting och gissa vad det kan vara och därefter titta på nästa bild som visar vad det är. Barnen gissade på i första collaget: myrstack i söderläge, grus, fjädrar, guldglas som är gammalt och rivet, spindelnät med guld etc. Andra collaget: en vägg som är gammalt och tappat färg, tak som gjort av trä, ett indianhus, ett träd etc.

Under mellanmålet utropar ett barn: Titta! det blev randigt när jag bredde mackan! På gården har barnen grävt upp maskar som de la på balansdäcken. Barnen blev inspirerade av att maskarna följde däckets mönster.

Motorik

På torsdagsutflykten promenerade vi till Trollparken, där det fick springa och klättra. På förskolegården hopade barnen hopprep. Rekordet på långrepet är 33 hopp. Det korta hopprepet är svårare att lyckas med.

Skapande/gårdenlek

På förskolegården fick barnen lyckan att leka med vatten i veckan. Det blir mycket ösande och vattengropar att leka med. Veckans intresse har varit/är att göra fiskespön. De hämtar en pinne, kotte och ett rep som sätts ihop till ett fiskespö. De leker att de får fisk från vattenpölarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *