Sjöhästen v.41

Hållbar utveckling

På Sjöhästen har vi börjat prata om var skräpet ska slängas och varför man inte ska kasta skräp på marken. På vår fråga: ”Var nånstans kastar vi skräp?” svarade ett av barnen: ”I papperskorgen!”

På samlingarna har vi börjat sjunga en sång som låter såhär:

”Kasta skräpet på rätt ställe så blir jorden glad.

Är det skräp på marken förstör du hela parken.

Kasta skräpet på rätt ställe så blir jorden glad!”

 

 

Språk/Kommunikation 

På våra samlingar jobbar vi ständigt med språkstimulans – vi sjunger sånger, jobbar med rim och ramsor, leker olika språklekar. Under veckan har vi börjat prata om årstiderna: ”Vilken årstid är det nu? När börjar löven få gul och röd färg?” Barnen har hittat svaret på frågan i en höstvisa som vi har sjungit på samlingen.

 

 

 

Språkstimulans/Matematik/Delaktighet

Barnen fick höra flano sagan om ”Lilla gumman”. Efteråt fick barnen möjlighet att återberätta sagan genom att själva sätta upp sagobilderna på tavlan.

Vi fortsätter att jobba med Babblarna som är ett språkstimmulerande material. Vi jobbar med en bok som heter ”Var är Babbas saker” som stimulerar barnens språkutveckling och lär dem olika matematiska begrepp. Barnen övar på att använda olika prepositioner och att räkna.

 

Delaktighet och inflytande

Att bre sin smörgås och hälla mjölk själv är ett sätt att vara delaktig och att visa ”JAG KAN!”

På det sättet tränar barnen sin självständighet och stärker sin självförtroende.

Rollek/Samspel

Barnen leker olika rollekar på avdelningen. De lagar mat, leker doktor, klär ut sig till prinsessor och cowboyer. I leken tränar de samspel och språk samt de utvecklar sin fantasi.

Naturvetenskap/Motorik/Samspel

Under veckan hade barnen många tillfällen att leka med vatten. I vattenleken dyker upp många olika begrepp som blött och torrt, fullt och tomt, tungt och lätt, litet och stort. Barnen har låtsats att vara målare och har målat förskoleväggarna med vatten som målarfärg.

Det blir mycket samspel mellan barnen – de leker med äldre och yngre kompisar från olika avdelningar, hjälper och tröstar varandra.

Det finns ett oändligt vänskap på förskolan. Vi är alla kompisar!

 

TREVLIG HELG! 🙂 🙂 🙂

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *