Sjöhästen v.8

Språk/Boksamtal

Vi fortsätter att läsa mycket på avdelningen och att jobba med månadens författare – Gunilla Bergström. Böckerna om Alfons är väldigt spännande för barnen – de pekar på bilderna och berättar vad de handlar om.

Det är många olika teman från böckerna som vi diskuterar med barnen – känslor, kroppsdelar, mat osv.

Språk/Matematik/Kommunikation

Våra samlingar är spännande och lärorika! Vi ser hur barnen längtar efter dessa stunder. Vi sjunger mycket, jobbar med ramsor, berättar sagor med rekvisita, räknar och går genom dagen med hjälp av bilder som vi sätter upp på tavlan. Barnen är delaktiga och ofta får de välja själva hur samlingen ska gå till.

Rörelse/Dans

Vad är det för dag idag? Jaaa, det är tisdag igen och nu ska vi dansa! Alltid lika  kul och roligt för barnen!

Bygglek/Motorik

I byggleken tränar barnen sin fantasi och sin förmåga att lösa matematiska problem. De bygger och räknar samtidigt – Hur många klossar har vi på den raden?

Nedan ser man hur barnen försöker ta loss duplo klossarna med hjälp av en pincett.

Språk/Värdegrund

Barnen berättar om vad de har på sina tröjor.

Pedagog: ”Vad har du för bild på din tröja?”

Barn: ”Apa!”

”MINA tofflor!”

Skapande/Fantasi

Barnens fantasi känner inga gränser. Barn skapar på många olika sätt – genom att göra handavtryck på papper, spela ”trummor” med hjälp av kastruller och bestick och hitta på sina egna variationer av leken ”Gubben i lådan”.

TREVLIG HELG! 🙂 🙂 🙂

Sjöhästen v.7

Värdegrund

Vi har pratat om känslan glad och ledsen. Vi tittade i spegeln och gjorde olika miner. Ett barn fick också syn på den geometriska formen cirkel. Barnet jämförde cirkeln på spegeln med bollen i boken och sade även ordet cirkel.

Den här veckan har vi vänskapsveckan. På samlingen har vi pratat om hur man är en bra kompis och berättat sagor som handlar om det sociala samspelet.

Språk/Delaktighet/Inflytande

På samlingen får barnen ibland ta ett djur i påsen och önska sin djursång. Det tycker barnen är mycket spännande.

Här gör de yngsta barnen ramsan ”I farmors hus”.

Boksamtal med Alfons

Ett barn har upptäckt suddigummi (radergummi). Barnet provar att rita och sudda om och om igen (trolleri).

Rörelse

Vi dansar och gör roliga rörelser till musik på tisdagar.

Skapande

Fortsättning Tema: Förvandling. Nu har några barn börjat måla på sina skapelser. De väljer färgen själva. Några barn har också skapat med silkespapper, lim och papper.

Matematik/Bygglek

Värdegrund

Det är härligt när man blir tröstad av en kompis. Även de yngre barnen kan trösta någon som är äldre.

TREVLIG HELG!

 

Sjöhästen v. 6

Språk/Boksamtal

Månadens författare är Gunilla Bergström. Vi har läst Alfons böcker och pratat med barnen om böckernas innehåll. De har fått återberätta enligt bilder. Många barn på avdelningen visar stort intresse för böcker – ofta sitter de själva och bläddrar och berättar om det de ser på bilderna.

Projekt ”Förvandling”

Barnen fortsätter att arbeta med trolldeg. De skapar former och gör olika mönster. Hur förvandlas degen? Vad blir det av den?

Det är också spännande att känna på degens struktur – ibland är den slet, och ibland känns den lite ojämn.

Värdegrund/Språk

På samlingarna skickar vi runt ett pärlhjärta och den som har hjärtat  får säga sitt namn. Vad barnen ser emot att få hjärtat i handen och säga vad de heter! Det är viktigt att visa: JAG är här!

Genom mycket sånger, rim och ramsor tränar barnen sitt språk.

Språk/Matematik

”Fem spå apor” är bland barnens favoritramsor. Det är alltid lika roligt att sjunga och räkna samtidigt. 🙂

Dans/Rörelse

Efter ett hårt arbete på förskolan är det dags att röra på kroppen lite grann. De älskade barnvisor på stor skärm är alltid något som ger glädje.

Rollek/Skapande/Motorik

Barnen använder sig av sina erfarenheter från vardagslivet i sina lekar. De byter blöja, matar och söver dockorna på avdelningen. Barnen lever sig in i olika roller (mamma, pappa, pedagog) och samtidigt tränar de sin finmotorik.

Skapande/Motorik

Att leka med ”plus plus” är väldigt aktuellt bland barnen.

”Kolla, anka!”

Utelek/Snökonst

Barnen på förskolan har hjälpts åt att skapa en stor igloo på förskolegården som de sedan har målat med olika färger. Vilken konst! 🙂

TREVLIG HELG!!! 🙂 🙂 🙂 

Sjöhästen v.5

Språk/Matematik

Januaris författare var Jan Lööf och favoritboken som barnen på Sjöhästen älskade var “Nu kör vi!”. En pekbok med olika fordon som har olika färger och låter olika. Mycket att berätta om!

Alla böcker är välkomna hos oss. På avdelningen finns nu för tiden ett väldigt stort intresse för sagor och berättelser. Det är alltid ett gäng barn som sitter på mattan med bok i handen och bläddrar i den. Vi läser mycket för barnen och diskuterar  bokens innehåll tillsammans med dem.

Rörelse och hälsa

Denna vecka var vi i ”djurens värld” och dansade tillsammans med många olika djur. Vad roligt det var!

Motorik/Skapande

Barnen tränar sin fin- och grovmototik genom att pärla, bygga, lägga pussel, jobba med trolldeg och självklart klättra och balansera på alla lådor som finns på avdelningen 🙂

Utelek/Hälsa och välbefinnande 

Vi har fått en väldigt vacker vinter med mycket snö som ger naturligtvist många alternativ till lek. Under veckan har barnen på förskolan gjort en stor snögubbe som har varit mycket beundrad av de yngsta barnen på Sjöhästen.

Trevlig helg! 🙂 🙂 🙂 

 

Sjöhästen v4

Rörelse/Motorik

Tisdagsrörelse med sång, dans och rörelseövningar.

Grovmotorik

Det här härligt att känna när det ”kittlas i magen” när man står på höga höjder. Varje dag är det något barn som vänder på lådor,  klättrar upp och står och balanserar.

Matematik/Språk

På samlingen använder vi oss ibland av de kända Babblarna. Vi samtalar om färger, vad Babblarna heter och ramsräknar. Vi läser också boken ”I Babblarnas hus”” och försöker tillsammans komma ihåg vad de olika Babblarna gör i boken.

Skapande

Vi skapar för att stimulera kreativiteten bland barnen. Skapande kan ske på många olika sätt beroende på barnets ålder. Här har några barn skapat med olika färger på staffli.

 

TREVLIG HELG!

Sjöhästen v.3

Språk/kommunikation/Matematik

På samlingen går vi igenom vilken dag det är. Både under samlingen och efter står barnen  ofta och funderar, pekar och imiterar pedagogerna. De pekar på dagen och sjunger vår ramsa om alla veckodagarna. Vi sjunger om djuren från samlingspåsen och använder konkret rekvisita till t.ex ”Fem fina fåglar”.

Tisdagsrörelse/Motorik

Hopp och skutt! Här gör vi rörelse övningar och sjunger med till många traditionella och ”nya” rörelsesånger. Det är härligt att se barnens rörelseglädje i den här åldern.

Matematik/Konstruktion/Bygglek

Att undersöka saker med fingrarna är väldigt intressant i den här åldern. Barnen sätter ihop, sätter fast och plockar isär om och om igen. Pedagogerna är lyhörda och sätter ord på det barnen gör.

Skapande/Rollek

Vi ser ofta att barnen vill klä ut sig på Sjöhästen. Utklädningskläder ska vara ett pedagogiskt material som är tillgängligt för barnen för att locka, utmana och inspirera till lek.

Skapande

Vi fortsätter med tema förvandling. Här bakar/skapar några barn med trolldeg som ska (om de vill) målas när den torkat.

TREVLIG HELG!

Öppet Hus på Igelboda

Veckans händelse var Öppet Hus på Igelboda skolenhet. För barnen har veckans händelse varit när elever från 6:an besökte förskolan och samarbetade med våra barn. Tillsammans skapade de armband med texten ”IGELBODA” på.

På kvällen var förskolan tillsammans med hela skolan i Aulan och visade hur vi arbetar med enhetens tre prioriterade mål:  vi arbetar språkutvecklande i alla ämnen, alla har ett specialpedagogiskt förhållningssätt, alla arbetar aktivt med IT i undervisningen. Vi ville också visa progressionen från förskolan ända upp till 6:an, ”den röda tråden” på Igelboda enhet. 

Tack alla som kom förbi och besökte oss.

Sjöhästen v.47

Värdegrund/ Språk

När sagan om ”Max bil” och ”Det är orättvist” berättas är barnen med, är aktiva, samtalar om och visar med kroppsspråk, vad de tycker om sagan och vad de förstår.

Språk/Matematik

Vi samtalar om handlingen i flanosagorna och böckerna och övar prepositioner, begrepp och antal.

Lek

Ibland startar barnen själva en lek som här på bilderna. Barnen började leka ”Gubben i lådan”. Ibland sjunger vi barnens namn     ……… i lådan. Den leken är mycket poplär just nu på avdelningen.

Rörelse

Tisdagsrörelse med pepparkaksgubbar och björn.

Skapande

Roliga snögubbar av bomullsrondeller, samt utelek och skapade på gården med färgkritor.

Samling med språkstimulans/Värdegrund

Jag heter……! Vad heter du i förnamn? Många av barnen vågar tala om vad de heter när de håller en sten i handen el. hjälper och talar om vad kompisen heter. Vi skickar stenen till kompisen bredvid. Vi leker Kimslek och det är ofta ett förslag från barnen. Vi talar också om vad som händer under dagen, vad vi gjort och visar konkreta bilder.

 

TREVLIG HELG!